Text 25 Nov Sosiaalisen verkostoitumisen alkeet, osa 1

Syy miksi lähdin kirjoittamaan blogia on, että olen todella kiinnostunut sosiaalisesta mediasta ja sen luomista mahdollisuuksista yrityksille. Olen täysin vakuuttunut, että tulevaisuudessa yhä suurempi osa bisneksestä tehdään netissä tai netin kautta muodostuneiden ihmissuhteiden pohjalta. Jos haluat pärjätä tulevaisuudessa, tulee sinun ymmärtää tämä asia.

Haluan jakaa sinulle oman kokemukseni ja viisauteni, jota on kertynyt sosiaalista mediaa tutkiessa ja käyttäessä. En ole keksinyt pyörää uudestaan, vaan koittanut imeä tietoa ja hyviä ideoita kuin sieni. Suurin osa kiitoksista kuuluu Gary Vaynerchukille ja Paul Castainille. Kaksi hienoa persoonaa, jotka osaavat taidokkaasti käyttää suhteiden luomista sosiaalisessa mediassa liiketoiminnan kasvattamiseksi ja lisäksi mielellään jakavat omaa osaamistaan eteenpäin.

Kuinka sosiaalisessa mediassa tulee käyttäytyä?

Sosiaalinen media on kuin suuri coctailjuhla, jossa paikalla on paljon sinulle entuudestaan tuntemattomia ihmisiä keskustelemassa keskenään. Toiset ovat puheliaita, joiden ympärille on kertynyt paljon ihmisiä keskustelemaan ja kuuntelemaan. Toiset ovat enemmän sivustaseuraajia, jotka ovat kyllä paikalla, mutta, seisovat sivummalla katsellen, kun muut luovat uusia kontakteja ja suhteita. Joukkoon mahtuu ikävä kyllä muutama äänekäs henkilö, jotka vain huutavat omaa asiaansa kuuntelematta yhtään muita. 

Tarkoitus sosiaalisessa mediassa, varsinkin yrityspuolella tarkoitus on luoda uusia suhteita, sekä vahvistaa nykyisiä suhteita yhä syvemmiksi. Vaikka jotkut asiat mitä kirjoitan, voivat tuntua pehmoisilta lässynlässyn-puheelta, mutta usko pois, tarkoitus on tehdä rahaa. Lopullisena tavoitteena on saada raha siirtymään asiakkaan taskusta yrityksen kassaan. Kuinka siis pystyn tehostamaan omaa toimintaani ja astumaan laidalta kohti keskiötä, kohti uusia mahdollisuuksia?

Tee näitä asioita sillä ajatuksella, että tämä on maraton, ei spurtti. Rakenna ihmissuhteita niin, että niillä on elinikäistä arvoa. Rakenna työtäsi tai yritystäsi niin, että olet vielä mukana 20 vuoden päästä.

1. Ole valmis antamaa ilman, että odotat saavasi mitään takaisin.

Ajatus voi kuulostaa oudolta yhteiskunnassa, jossa kaikesta hyvästä odotetaan välitöntä palkistemista, mutta jotta voi odottaa saavansa mitään sosiaalisessa mediassa on ensin valmis auttamaan ja paljon.

Auttajat erottuvat erinomaisesti ja jäävät ihmisten mieleen.

Ja mikä parasta, auttamisesta tulee hyvä olo!

2. Seurustelun säännöt pätevät

Monella, varsinkin myyjällä tulee luonnostaan sosiaalisessa mediassa suoraan hypättyä iholle ja aloitettua myyntispiikki. Ei näin. Sosiaalisessa mediassa pätee vanhat kunnon säännöt seurustelun suhteen. Et voi heti kysyä: Mennäänkö naimisiin, vaan ensin pitää käydä treffeillä, ehkä leffassa ja pari kertaa syömässä. Sen jälkeen voidaan miettiä seurustelun aloittamista, ei vielä naimisiin menoa! Asiat kyllä etenevät omalla painollaan. 

Sana kiirii todella nopeasti sosiaalisessa mediassa, joten jos olet täysi törppö ja yrität vain klousata jokaista tapaamisi ihmistä, sana tulee kiirimään sinun edelle. Älä silloin enää ihmittele, jos kukaan ei halua keskustella kanssasi.

3. Sinulla on kaksi korvaa ja yksi suu - syystäkin!

Miten se toimii käytännössä? Kun verkostoidut uuden tuttavuuden kanssa, älä ryhdy heti tykittämään kaikkea mahdollista tietoa itsestäsi, vaan ole erilainen kuin kaikki muut ja kuuntele! Pyydä uutta tuttavuutta mielummin kertomaan itsestään. Hän varmasti tykkää puhua itsestään. Ensinnäkin on mahtavaa tavata ihminen, jota oikeasti kiinnostaa toinen ihminen, ei vain oman mahtavuuden kertominen tai, että saa klousattua nopeasti.

Meillä jokaisella on tarina ja me haluamme tulla kuulluiksi.

Ihmisistä kerättävä tieto on avain onnistumiseen. Jokainen ihminen voi keksiä mitä mielenkiintoisempia tapoja tiedon käyttöön. Tärkein on käyttää sitä siten, että voi auttaa toista, tai tehdä toisen onnelliseksi.

4. Kavereiden ja seuraajien kerääminen.

Eikö olekin hienoa, jos on mahdollisimman paljon kavereita ja seuraajia? Pääsee kertomaan kaikille kavereille, että minullapa on 500 LinkedIn-kaveria. Ei! Hienoa on, jos sinulla on ne 500 kaveria, joiden kanssa oikeasti harrastat kanssakäymistä. Siis semmoista, josta on jotain oikeaa hyötyä. Panosta suhteiden laatuun, älä määrään.

5. Ole läsnä!

Ole läsnä. Siinä on yksinkertainen toiminta-ajatus. Tärkeä semmoinen. Läsnäolo on tärkeää, koska miten muuten rakennat pysyviä ihmissuhteita, jos et niihin säännöllisesti panostamalla? Ei voi olla niin, että sinusta ei kuulu pihaustakaan kuukausiin. Et myöskään voi jättää aloittamaasi keskustelua kesken ja yht’äkkiä kadota viikoksi. Jos teet jotain, tee se kunnolla.

Jos et ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa se on sama, kun sinua ei olisi olemassa. Ihmisiä nykyään pommitetaan niin suurella määrällä informaatiota, että pakostakin ne, jotka eivät tarpeeksi useasti ja tarpeeksi voimakaasti aiheuta tunnereaktiota yksinkertaisesti haihtuvat mielestä.

Ole läsnä.

6. Välitä

Minä uskon vahvasti siihen, että hyvä voittaa pahan. Minä uskon, että hyviä asioita tekeville tapahtuu hyviä asioita. Minä uskon siihen, että jos välität enemmän asiakkaistasi kuin kilpailijasi, tulet voittamaan. Luomalla tunnepääomaa tulet luomaan uskollisen asiakaskunnan, joka ei hylkää sinua halvemman hinnan takia.

Ollaan rehellisiä ja sanotaan, että harva yritys oikeasti välittää asiakkaistaan. En voi käsittää miten se voi olla mahdollista tänä päivänä. Onneksi siihen tulee tulevaisuudessa muutos. Kohta meillä kaikilla on taskussa älypuhelin, ja kun saamme huonoa palvelua ravintolassa, voimme minuutissa kertoa siitä sadoille ihmisille. Se on se suuri muutos, joka tekee asiakkaasta oikeasti kuninkaan.

Mitä väliä sillä ennen oli, jos joku sai huonoa palvelua. Monelle pettynyt asiakas kertoi asiasta -90-luvulla? Muutamalle kaverille, tai ehkä korkeintaan kymmenelle tuttavalle.  Tänä päivänä pettynyt asiakas kertoo siitä Facebookissa sadoille ystäville, tai Twitterissä potentiaalisesti koko maailmalle.

Onneksi sama asia toimii myös toisin päin. Jos asiakasta kohdellaan hyvin ja hänestä välitetään, hän voi kertoa siitä Facebookissa tai vaikka Eat.fi:ssä. Tässä tullaan sosiaalisen median kulminaatiopisteeseen, siihen kohtaan jossa saavutetaan ROI:ta. Ihmisten suositukset ja positiiviset päivitykset brändeistä vaikuttavat ihmisten ostopäätöksiin paljon vahvemmin kuin bannerit, lehtimainokset, adwordsit tai tv-mainokset. Eli siinä vaiheessa saadaan mitattua ROI:ta, kun asiakkaasta on välitetty niin hyvin ja häntä on kuunneltu, että hän on valmis kertomaan omalle ystäväpiirilleen.

Mielelläni otan vastaan palautetta tekstistäni! Mitä mieltä olet?

Kiitos, kun luit tänne asti! Tekstiä tuli niin paljon, että päätin jakaa sen useampaan osaan. Julkaisen toisen osan viimeistään viikon päästä, 2. joulukuuta.

Kiitos vielä kerran ja mukavaa joulun odotusta!

Seuraa minua:

Twitter @nysses


Design crafted by Prashanth Kamalakanthan. Powered by Tumblr.